Rdestowiec japoński to wieloletnia roślina przypominająca wyglądem krzew

Rdestowiec japoński to wieloletnia roślina przypominająca wyglądem krzew. Uznawany jest w Polsce za gatunek inwazyjny - dlatego jego import i hodowla są ścieśle regulowane. Do Europy został sprowadzony w XIX wieku i początkowo pełnił rolę rośliny ozdobnej. Był również chętnie wykorzystywany przez pszczelarzy jako roślina miododajna.



WYSTĘPOWANIE I UPRAWA


Pierwotnie występował w Azji (tereny Japonii i Korei), ale obecnie spotkać go można na całym świecie. Rdestowiec jest chętnie uprawiany tam, gdzie występuje skażenie gleby - dzięki swoim właściwościom odtruwającym i oczyszczającym akumuluje metale ciężkie.

NAJWAŻNIEJSZE SUBSTANCJE CZYNNE

Rdestowiec japoński zawiera szereg zdrowotnych substancji - my skupimy się na dwóch z nich: kwercytynie i resweratrolu. Resweratrol to antyoksydant, który działa wspomagająco na układ krążeniowy, wspiera pracę serca, przyczynia się do regulacji poziomu cukru i cholesterolu we krwi. Co ważne resweratrol stymuluje układ odpornościowy, wykazuje właściwości przeciwwirusowe (m.in. przeciwko wirusowi grypy, wirusowi HIV-1). Natomiast kwercytyn obniża ryzyko zawału serca, działa przeciwzapalnie i również wspiera układ immunologiczny.

WŁAŚCIWOŚCI


Stymuluje układ odpornościowy - pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. To źródło wspomnianego wyżej resweratrolu - antyoksydantu o szerokim spektrum działania. Ponadto rdestowiec działa oczyszczająco i odtruwająco na organizm - między innymi dlatego polecany jest podczas kuracji przeciwko boleriozie. Co więcej rdestowiec japoński pozytywnie wpływa na estrogeny i obniża syntezę androgenów. Poleca się go również jako środek przeciwbólowy i przeciwzapalny przy zapaleniu stawów, jako środek poprawiający pamięć i obniżający poziom glukozy i cholesterolu we krwi.