Przepis na domowy, chrupiący chleb.
Dzisiaj dzielimy się z Wami naszym ulubionym przepisem na przepyszny, chrupiący chleb :)
Składniki (na 2 średnie bochenki):
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i mieszamy. Nakładamy na miskę bawełnianą ściereczkę (żeby ciasto nie obeschło) i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto przez około 10 minut, ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny (ciasto ma podwoić swoją objętość). Gotowe ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 kule. Kule wkładamy do oddzielnych misek (wcześniej podsypanych mąką) i przykrywamy całość bawełnianymi ściereczkami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Wyrośnięte ciasto przekładamy do żaroodpornego pojemnika z pokrywką (dzięki temu wilgoć zostanie zachowana, a chleb szybciej urośnie w piekarniku) i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszami temperaturę pieczenia do 200 stopni C. Następnie pieczemy przez jeszcze ok. 25 minut. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Pamiętajcie, że możecie skorzystać dziś z wyjątkowej promocji. Na hasło "domowewypieki" otrzymujecie rabat na mąki, dodatki do wypieków, ziarna, pestki i nasiona!
Składniki (na 2 średnie bochenki):
- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g mąki żytniej chlebowej
- 7 g suchych drożdży
- 20 g soli kłodawskiej mielonej
- 15 g żytniego zakwasu chlebowego
- 600-650 ml wody
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i mieszamy. Nakładamy na miskę bawełnianą ściereczkę (żeby ciasto nie obeschło) i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu zagniatamy ciasto przez około 10 minut, ponownie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny (ciasto ma podwoić swoją objętość). Gotowe ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 kule. Kule wkładamy do oddzielnych misek (wcześniej podsypanych mąką) i przykrywamy całość bawełnianymi ściereczkami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Następnie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni C. Wyrośnięte ciasto przekładamy do żaroodpornego pojemnika z pokrywką (dzięki temu wilgoć zostanie zachowana, a chleb szybciej urośnie w piekarniku) i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszami temperaturę pieczenia do 200 stopni C. Następnie pieczemy przez jeszcze ok. 25 minut. Gotowy chleb wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Pamiętajcie, że możecie skorzystać dziś z wyjątkowej promocji. Na hasło "domowewypieki" otrzymujecie rabat na mąki, dodatki do wypieków, ziarna, pestki i nasiona!